Netwerk monitoring: waarom en hoe?

Het netwerk is de levenslijn van uw it-infrastructuur. U wilt dan ook dat alles blijft werken. En wanneer er problemen zijn – dat u daarvan op de hoogte wordt gesteld en het kunt oplossen. Want zonder werkend netwerk is er ook geen informatiestroom. Wanneer er problemen ontstaan binnen het netwerk, is het de taak aan de netwerkbeheerder om de hoofdoorzaak te vinden voordat het gevolgen heeft voor gebruikers en het bedrijf. Daarom is netwerk monitoring ook zo belangrijk. Met een tool wordt het netwerk continu gemonitord. De beheerder krijgt dan een melding als en waar het mis is.

 

Hoe controleert netwerk monitoring software het netwerk?

Netwerk monitoring tools peilen netwerkapparaten en -servers voor prestatiegegevens. Dat doen ze met hulp van standaardprotocollen, waaronder:

 

  • SNMP, voor eenvoudig netwerkbeheerprotocol
  • WMI, Windows Management Instrumentation
  • En SSH, Secure Shell voor Unix en Linux server

 

De twee eerstgenoemden – SNMP en WMI –  zijn de twee meest gebruikte monitoring protocollen. 

 

SNMP (Simple Network Management Protocol)

SNMP staat voor Simple Network Management Protocol. Het is een netwerk monitoring systeem dat speciaal ontworpen is om de status van de apparaten die op het netwerk zitten te verzamelen. Informatie over het gebruik, de betrouwbaarheid, servicestatus en prestaties van hun apparatuur. Dat kunnen routers zijn, servers, sensoren, maar ook printers.  Ook is SNMP in te zetten om configuratie taken uit te voeren en om instellingen op afstand aan te passen. Als de te monitoren apparaten allemaal maar beschikbaar zijn via een netwerkverbinding. En daarbij ook toegang hebben tot de SNMP server. Dus feitelijk elk type netwerkapparaat met een IP-adres. Alle verzamelde gegevens zijn eenvoudig terug te zien in een overzichtelijk dashboard.

 

De stappen van netwerk monitoring

Stap 1: detectieproces

Netwerk monitoring begint met het detectieproces. Als u niet weet wat er allemaal op het netwerk zit en hoe het allemaal is aangesloten, kunt u niet gaan monitoren en controleren. Netwerk Monitoring System (NMS) doen dit voor u. Zij ontdekken automatisch de apparaten op het netwerk. 

 

Stap 2: netwerk visualiseren

Netwerkbewakingssystemen genereren netwerkkaarten. Netwerkkaarten zijn een krachtige first response tool waarmee netwerkbeheerders hun netwerken kunnen visualiseren. Ze bieden een overzichtelijke en ordelijke weergave van de bedradingskast inclusief de up-to-date status.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.