Looptijd doorlopend krediet staat niet vast

Als je financiële polsstok net niet lang genoeg is en je geld moet gaan lenen, dan kun je dat op verschillende manieren doen. De twee meest voorkomende manieren van lenen zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Zeker deze laatste leenvorm is erg populair en daar zijn wel een aantal goede redenen voor aan te geven.

Doorlopend krediet bied je veel vrijheid

Heb je het over doorlopend krediet, dan heb je het over consumptief krediet. Een dergelijk krediet is geschikt als je vaker snel of onregelmatig bedragen nodig hebt, of wanneer je geld achter de hand wilt hebben. Bovenal is het afsluiten van deze lening het aangaan van een zeer flexibele lening. Met de kredietverstrekker spreek je een maximale bestedingsruimte af, ook wel de kredietlimiet genoemd. Je bepaalt vervolgens zelf hoeveel je opneemt, hoe vaak je geld oppneemt en wanneer je het opneemt. Tot aan de kredietlimiet ben je daar volledig vrij in. 

Je kunt al afgelost geld gewoon opnieuw opnemen

Je lost elke maand een deel van de lening af. Het bijzondere aan deze leenvorm is vooral dat je eerder afgeloste bedragen opnieuw op kunt nemen, mocht je opnieuw extra geld nodig hebben. Daarmee is ook meteen het grootste verschil met een persoonlijke lening benoemd. Bij een dergelijke lening is het niet mogelijk om al afgelost geld opnieuw op te nemen. 

Langer meer bestedingsruimte met een doorlopend krediet

Je betaalt bij een doorlopend krediet elke maand hetzelfde bedrag aan de aanbieder van het krediet. Die aflossing bestaat uit een deel rente en een deel aflossing, Daarbij geldt dat de rente variabel is en de kredietverstrekker de rente gedurende de looptijd van de lening dus kan wijzigen. Omdat je geld opnieuw op kunt nemen, staat de looptijd van de lening nooit vast. Ook bij een doorlopend krediet kun je overigens tussentijds aflossen. Het doorlopend krediet geldt als de perfecte lening als je voor een langere termijn over meer bestedingsruimte wilt beschikken. De persoonlijke lening daarentegen wordt vooral gebruikt voor eenmalige uitgaven. Niet voor niets wordt het ook wel eens een autolening genoemd.

Opnieuw opnemen betekent automatisch een langere looptijd

Neerm je afgelost geld opnieuw op, dan wordt automatisch de looptijd van de lening verlengd Het is zo dat als je de lening afgelost hebt, die niet automatisch ook beëindigd wordt. Je zou in bepaalde gevallen dus als het ware opnieuw kunnen beginnen. Wil je de lening wel stoppen, neem dan altijd contact op met de kredietverstrekker. 

Eerst wordt een kredietcheck uitgevoerd

Uiteraard moet je altijd voorzichtig omgaan met het doorlopend krediet. Verlies nooit de realiteit uit het oog en leen niet als je al weet dat het je moeite gaat kosten je verplichtingen na te komen. Overigens wordt in ons land elke aanvraag om geld te lenen gecheckt bij het BKR in Tiel. Betaal je altijd jouw rekeningen, dan krijg je vast en zeker een lening. Soms kan een aanvraag echter ook afgewezen worden. Het is dus niet vanzelfsprekend dat elke aanvraag zomaar gehonoreerd wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.